Ta hand om dina fötter!

Vi använder fötterna varje dag och de är ett av våra viktigaste ”verktyg” för att hantera vardagen. De skyddar oss bland annat från stötar för att slippa få ont i fotled, knä, höft, rygg och nacke. De agerar både stötdämpande och som kraftverktyg.

I modern tid har vi blivit mer bekväma och faktiskt mer fåfänga. Skoindustrin har tyvärr gjort att fötterna idag tappat en del av sin funktion på grund av att de flesta skorna är trånga, framför allt runt tårna. Fokus idag är mer på skornas stil och design än på funktion.

Det har gjort att framför allt våra stortår fått tagit en ganska stor smäll och fått ge vika en smula för att de ska få plats i skon. Stortån trycks in mot de andra tårna när de istället bör peka rakt framåt från foten. Faktum är att stortån är fyra gånger större än någon annan tå på foten och är den viktigaste tån du har. Den ger dig både balans och styrka.

Vi bör alltså använda vår stortå lite mer än vad vi gör. Naturligtvis finns det många som redan idag har en bra funktion i foten, men de flesta av oss behöver använda stortån och även de övriga tårna mer. Oavsett om du är motionär eller om du är en elitlöpare.

Men hur får vi upp en bättre funktion i foten? Jo, med relativt enkla rörlighets- och styrkeövningar som du kan göra hemma varje dag kommer du att bli både starkare i foten och få rörligare tår.

Här är ett par exempel:

Rörlighet
Barfota eller i strumpor med hela foten i underlaget. Lyft sedan båda stortårna rakt upp och håll ner de övriga tårna. Håll i 20 sek. Tryck sedan ner stortån i underlaget och lyft upp övriga tår. Är det svårt är det viktigt är att inte ge upp, låt hjärnan (eller egentligen nerverna) få kontakt med tårna.

Styrka
Stå barfota eller i strumpor på ett ben och håll upp det andra benet i luften några centimeter ovanför underlaget, någon decimeter framför andra foten. Känn att du har kontakt med hela foten i underlaget. Börja med att titta rakt fram, sedan åt höger, åt vänster och avsluta med att titta uppåt. Räkna till 20 varje gång. Upprepa två varv. Byt sedan fot och kör samma sak. Vill du gör det ännu svårare, upprepa övningen fast med slutna ögon. Du kommer förmodligen märka att du har olika balans i fötterna.

Som löpcoach/PT genomför jag mycket av den här typen av träning för att hålla längre. Gärna innan ett löppass, då har du förberett fötterna för löpningen.

Har du frågor eller funderingar kring fötter specifikt eller träning i allmänhet är du välkommen att ta kontakt med mig: 070-822 02 24 eller fredrik@annafredrik.se

Vi ses!

Fredrik Lindberg,
Löpcoach/PT Friskhuset OSD